Impressie ‘Slimme en gezonde stad’

04-07-2017

Hoe kun je als gemeente je stad slim en gezond inrichten? Deze vraag stond centraal tijdens de bijeenkomst, op 22 juni, van de Slimme en Gezonde Stad (SGS). De zes pilotsteden (Utrecht, Groningen, Nijmegen, Eindhoven, Schiedam en Rotterdam) waren aanwezig en deelden hun ervaringen.

De dag werd afgetrapt met een verhaal over ‘het adaptief vermogen van de gezonde stad’ van Martin Kruijt van OKRA. Waarbij een gezonde waterstrategie en een ‘toolbox’ tegen hittestress onmisbare elementen zijn.

Inclusieve stad
Peter Steijn van ‘healthy urban living’ sprak over de inclusieve stad. Het ochtendprogramma sloot af met Hans Karsseberg van Stipo die een betoog hield over de stad op ooghoogte. De moderne stijl in architectuur heeft voor ‘klinische’ gebouwen en kaalslag gezorgd in de openbare ruimte. Het devies: let op de mensen, “als mensen  hun schoenen uittrekken, dan heb je goede ruimte gecreëerd”.

Klimaatbestendig netwerk
Tijdens het middagprogramma was het podium aan de pilotsteden. Zo vertelde ontwerpbureau de Urbanisten over het nieuwe beurskwartier in Utrecht. Een nieuwe wijk die klimaatneutraal en met een klimaatbestendig netwerk van openbare ruimtes ontworpen is. Zo vangt het al haar regenwater op en is er voor maximale vergroening gekozen om een sponsfunctie te creëren. Schiedam nam ons in vogelvlucht mee door praktijkvoorbeelden; een park en sportpark bovenop de A4 tunnel, sensoren van het RIVM die de lucht- en geluidskwaliteit meten, groenblauw verbindingen, VR fiets experimenten en stille wegen met geluid reducerend asfalt. 

Verslag en publicaties
Maarten van Rossum sloot de dag op geheel eigen wijze af. Als historicus kon een historisch perspectief op de stad natuurlijk niet uitblijven. Bent u benieuwd naar de andere sprekers en onderwerpen? Lees hier het officiële verslag en de bijbehorende publicaties terug.

Bekijk ook

Cookie-instellingen