In Amsterdam is natuurinclusief bouwen de norm

05-09-2017

Vorige maand kwam het boek ‘Stadsnatuur maken’, waarin Rotterdamse ecologen een pleidooi houden voor ‘natuurinclusief bouwen’. In Amsterdam is het zover. Daar werd in juli een motie aangenomen om bij ingrepen in de openbare ruimte en nieuwbouw zodanig te bouwen dat de biodiversiteit wordt vergroot.

Goed nieuws dus over de stadsnatuur! Met de aangenomen motie van raadslid Diederik Boomsma (CDA) loopt Amsterdam vooruit op andere steden.

Gezonde stad
In NRC komt één van de negen Amsterdamse Stadsecologen, Anneke Blokker, aan het woord. Ze is enthousiast. Bij nieuwbouw komt het groen nu niet meer als de bouw is voltooid, maar wordt het steeds vaker bij aanvang gecreëerd. De stad wordt gezonder van meer biodiversiteit, niet in de laatste plaats omdat het ‘plaagsoorten’ als ratten en muggen weert. Zo vangt een gemiddelde vleermuis al gauw 3.000 insecten per nacht. Daarnaast maakt groen een stad natuurlijk klimaatbestendig.

Pioniersrol
Natuurinclusief bouwen is geen grootse en meeslepende opgave. Het kan met relatief kleine en goedkope maatregelen als het aanbrengen van neststenen voor huismussen, dakpannen voor gierzwaluwen, kasten voor vleermuizen, groene daken, geveltuinen en het scheppen van leefmogelijkheden voor tal van andere dieren. Het is niet heel vreemd dat juist Amsterdam de pioniersrol op zich neemt. Van alle 40.000 planten en dieren die Nederland telt, komen er 10.000 in Amsterdam voor en met een miljoen bomen is Amsterdam volgens Anneke Blokker één van de groenste steden ter wereld.

Weten wat Stadswerk allemaal doet op het thema groen? Klikt u dan hier.

Bekijk ook

Cookie-instellingen