Concrete aanleiding voor dit idee was nieuw beleid voor het onderhoud van wegen en bruggen: Midden-Drenthe op de goede weg! De naam van het beleidsplan staat tevens voor de richting die de gemeente op wil. De goede weg voor het ontwikkelen van nieuw beleid. Beleid waar meer en breed draagvlak voor is.
‘Er op uit’
Zo ontstond het idee raadsleden vanaf de ‘geboorte’ bij nieuw beleid te betrekken. Dit idee is door de gemeenteraad met open armen ontvangen. Een werkgroep, bestaande uit raadsleden, de wethouder en beleidsambtenaren, besloot ‘er op uit te gaan’, naar buiten, om met eigen ogen te zien hoe het staat met het onderhoud van de wegen en bruggen. De raadsleden konden vervolgens een maatregel aangeven bij een aantal locaties. Met de input uit het veldwerk is de werkgroep aan de slag gegaan. Zij hebben de inwoners en bedrijven erbij betrokken. Met elkaar ontstond zo het nieuwe beleid ‘Midden-Drenthe op de goede weg!’. Beleid wat aan het eind van het proces door de gemeenteraad is vastgesteld.
Draagvlak creëren
Verantwoordelijk wethouder Gerard Lohuis van Midden-Drenthe: ‘Dit was voor ons de eerste keer dat we raadsleden vanaf het begin hebben betrokken bij het maken van nieuw beleid. En zeker niet de laatste keer! Door de raadsleden als een soort inspecteur voor de wegen in te zetten, konden ze zelf zien wat er nodig was voor onze wegen en bruggen. Het draagvlak dat nodig is voor het maken van nieuw beleid is gestart bij de raad. Tot nu toe werd nieuw beleid meestal aan het eind of bijna aan het eind van het proces aan de raad voorgelegd. Nu is het andersom gegaan! Een nieuwe manier van beleid ontwikkelen waar ik heel trots op ben!’
Hier vindt u een ander inspirerend voorbeeld van overheidsparticipatie, uit de gemeente Pijnacker-Nootdorp.