Circulaire primeur voor gemeente Wijchen en Dar

02-10-2017

Dar introduceerde eerder dit jaar al de eerste elektrische veegwagen (zie foto) en heeft nu met de gemeente Wijchen een nieuwe primeur: bewoners van de Diemewei hebben een circulaire papiercontainer gekregen. Ze zijn gemaakt van oude containers en gerecycled plastic huisafval.

De Wijchenaren hebben de papiercontainer er sinds kort extra bij gekregen. Voorheen werd het papier gewoon in doosjes aan de straat gezet. De container zou het makkelijker maken om papier in te zamelen.

Afval als grondstof
'Ook is het handig voor bijvoorbeeld harde wind, dan ligt het papier niet door de hele wijk', aldus een woordvoerster van Dar in gesprek met Omroep Gelderland. 'Deze duurzame containers worden nog niet op grote schaal geproduceerd. Bij Dar hebben we de beschikking over een beperkt aantal exemplaren. Om een circulaire economie te realiseren waarin we afval weer volledig als grondstof gaan gebruiken, is het cruciaal dat we producten gaan maken en kopen waarin gescheiden ingezameld afval is verwerkt als grondstof'. Dar werkt sinds september 2014 met de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Nijmegen en Wijchen toe naar ‘zero waste’, oftewel geen restafval. De eerste circulaire container werd overhandigd aan Menno Weerepas. Hij kreeg het exemplaar uit handen van wethouder Titus Burgers en Bart de Bruin van Dar.

Zelf circulaire stappen zet?
Dat kan op 10 oktober aanstaande letterlijk in pioniersstad Rotterdam. Daar worden tijdens de Regiobijeenkomst Circulaire economie en de openbare ruimte praktijkvoorbeelden bezocht. meer informatie vindt u hier. Ook kunt u voor dezelfde Regiobijeenkomst nog terecht bij een andere circualire koploper, de gemeente Leeuwarden, en wel op 1 november.

Bekijk ook

Cookie-instellingen