Insecten redden met divers en goed groen

19-10-2017

Onderzoek in Duitse natuurgebieden laat zien dat er driekwart minder insecten vliegen dan dertig jaar geleden. Die teruggang is veel groter dan eerder werd gedacht en is in Nederland vermoedelijk net zo groot. Een verontrustende ontwikkeling, vinden ecologen van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Zij publiceerden de resultaten van hun onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE.

Insecten enorm belangrijk
Sinds 1989 houden Duitse entomologen in 63 beschermde natuurgebieden minutieus bij hoeveel insecten er rondvliegen, op verschillende momenten in het jaar. De Radboud Universiteit analyseerde deze data en concludeert dat het gemiddelde totale gewicht na 27 jaar met 76 procent is afgenomen. In de zomer, als het insectenaantal zijn piek bereikt, is dat zelfs 82 procent. Professor Hans de Kroon van de Radboud Universiteit noemde de uitkomsten op Radio 1 zorgwekkend. "Insecten zijn enorm belangrijk in het ecosysteem. Het zijn de bestuivers, ze zijn de voedselbron van onze vogels en veel zoogdieren. Als daar driekwart van verdwijnt, heeft dat een enorme impact op het ecosysteem en uiteindelijk ook op onszelf. Het zou mij niet verbazen als de teruggang van andere soorten, zoals veel zangvogels, uiteindelijk valt terug te leiden tot wat we hier zien."

Monocultuur
Onduidelijk is wat de exacte oorzaak is. De Kroon noemt wel een aantal ‘verdachten’. “De natuurgebieden waar de Duitsers hun metingen hebben gedaan, lijken erg op veel natuurgebieden in Nederland. Ze zijn relatief klein en omsloten door agrarische gebieden. Een aantal ligt vlak bij de Nederlandse grens. Anders dan decennia geleden, zien we veel monocultuur, zowel op agrarische gebieden als op grote open ruimtes. Op maïsvelden groeit alleen maïs en waar grasvelden vroeger van die mooie groene bloemenvelden waren, zien we nu vaak dat er maar één type gras groeit. En dat is niet aantrekkelijk voor veel insecten. We moeten weer werk maken van divers en goed groen. Momenteel gebeurt dit meer in de steden dan in buitengebieden.” 

Meer informatie
Zien wat Stadswerk doet rondom groen en biodiversiteit? Dan klikt u hier.

Bekijk ook

Cookie-instellingen