Phoenix is de circulaire afvalbak van de toekomst!

26-10-2017

Plastic Omnium is met afvalbak Phoenix de winnaar van de door NVRD uitgeschreven prijsvraag ‘Circulaire afvalbak van de toekomst’. De Phoenix is (deels) van ingezameld huishoudelijk kunststof gemaakt. Een mooie boodschap en een goed voorbeeld van hergebruik van waardevolle grondstoffen.

De Metropole van producent Bammens en de Constructo van Grijssen completeerden de top-3. In totaal deden er elf ontwerpen mee.

Sterk circulair businessmodel
De Metropole is een duurzame en robuuste afvalbak, geschikt voor inzameling van meerdere afvalfracties. Ook kent Bammens een ‘refurbished afvalbakken programma’ waardoor (onderdelen van) oude afvalbakken weer hergebruikt kunnen worden tot nieuwe bakken. De Constructo verdiende de derde plaats vanwege het sterke circulaire businessmodel. De producent blijft verantwoordelijk voor de afvalbak. Hierdoor kent de afvalbak een lange levensduur en blijft het materiaal in de cyclus.

Eco-Wall
De jury had nog een speciale vermelding voor de inzending ECO-Wall van Tomra in petto. Dit ontwerp viel niet helemaal binnen de categorie ‘afvalbakken voor in de openbare ruimte’, maar het innamesysteem is breed toepasbaar en veelbelovend. Met name de focus op kwaliteit van ingezamelde stromen en mogelijkheden voor technologische toepassingen viel bij de jury in de smaak en heeft geleid tot deze speciale vermelding. De jury bestond uit: Addie Weenk (Programmacoördinator Zwerfafval, Rijkswaterstaat), Bernard Merkx (Expert op gebied van Productie en Recycling), Peter van den Boogert (Toezichthouder Buitenruimte, gemeente Krimpen aan den IJssel) en Ruud Balkenende (Hoogleraar Circulair Product Design, TU Delft))

Bekijk ook

Cookie-instellingen