Friesland circulaire koploper

09-11-2017

Regio Friesland is de beste Nederlandse regio op het gebied van circulaire economie. Het kreeg de prijs afgelopen donderdag uitgereikt door ABN-AMRO directeur Eric Zwaart en juryvoorzitter Cees-Jan Pen van Fontys Hogescholen. De Friese aanpak kenmerkt zich vooral door een geïntegreerde aanpak.

Voorzitter John Vernooij van de Vereniging Circulair Friesland vindt het een beloning voor de bedrijven die zich vanaf dag één inzetten voor de circulaire economie. Hij kijkt met veel vertrouwen uit naar het uitbouwen van de vereniging en ziet de prijs als een flinke impuls voor de gekozen aanpak.

Zekerheid wet- en regelgeving nodig
Vernooij denkt dat meer investeringen nodig zijn om de ontwikkeling van de kringloopeconomie een verdere boost te geven. Dat vraagt om zekerheid over wet- en regelgeving en een rijksoverheid die ons de ruimte geeft om het op regionale schaal uit te voeren. Friesland kreeg de prijs vanwege haar geïntegreerde aanpak. De betrokkenheid van ondernemers, overheden en onderwijsinstellingen is groot. Maar ook burgers worden bereikt, bijvoorbeeld in Circulaire Cafés. Die 'meerwaardecreatie' vindt de jury een sterk onderdeel van de Friese aanpak. Die aanpak krijgt nu ook navolging in de provincies Drenthe en Groningen. Zo worden circulaire cirkels in Noord Nederland steeds groter en krachtiger. De vereniging en de provincie gaan graag met de ABNAMRO in gesprek over het mogelijk maken van een fonds voor de circulaire economie.

Bekijk ook

Cookie-instellingen