Presentaties Werksessies chemievrij onkruidbeheer 2017 beschikbaar

07-12-2017

Onder de titel ‘Samen werken aan de volgende stap in onkruidbeheer’ heeft een groot aantal organisaties in het najaar van 2017 vier ‘Werksessies Chemievrij onkruidbeheer’ aangeboden. Ruim 200 deelnemers bezochten de informatiemarkt en diverse korte presentaties tijdens de sessies.

De sessies werden bezocht door diverse doelgroepen die allemaal, vanuit hun eigen rol, te maken hebben met chemievrij onkruidbeheer. Denk aan uitvoerders, ambtenaren, machinebouwers, adviseurs, natuurorganisaties, sportveld- en golfbaanbeheerders en recreatiebedrijven.

 

Onderwerpen

Onderwerpen die centraal stonden waren: pesticidevrij beheer van verharding en groen, invasieve exotenbestrijding, pesticidevrij beheer voetbalvelden en golfbanen, wetgeving, onkruidvergaat.nl, Schoon Water Forum, bestekken en borging duurzaam (on)kruidbeheer en ecologisch tuinieren. De bijeenkomsten zijn een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, in samenwerking met NVRD,  Recron, HISWA, VHG en Stadswerk. CLM, Eco Consult en LEF Future Center Rijkswaterstaat zijn betrokken geweest bij de opzet en inhoud van de werksessies.

 

Festivalachtige opzet

Het gemêleerde gezelschap beleefde waardevolle bijeenkomsten in een festivalachtige opzet. Op de kennismarkt konden deelnemers bij één van de tien kennistafels aanschuiven. Aan de tafels vond uitwisseling plaats en werden vragen beantwoord. Er bleek nog veel niet duidelijk rond de wetgeving. Wat valt er nu wel en niet onder het verbod? Wanneer komen de particulieren aan de beurt? Ook de invasieve exoten kwamen voorbij. Wat is daarbij mogelijk en welke rol spelen vrijwilligers bij de aanpak? Andere belangrijk vraagstuk: wie heeft welke rol in het beheer en hoe maak je daar afspraken over tussen opdrachtgever en –nemer? Kortom: er was genoeg stof tot gesprek en ook na de bijeenkomsten zullen deze gesprekken door blijven gaan.

 

Presentaties en meer informatie

Alle presentaties vindt u hier terug. Als u vragen heeft dan kunt u deze stellen via www.schoon-water.nl/forum. U kunt ook contact opnemen met Marcel van der Weijden, Joost Lommen of Anneloes Voorberg. Wilt u meer weten over wat Stadswerk doet rondom Invasieve Exoten? Klikt u dan hier.

Bekijk ook

Cookie-instellingen