Kunstzinnig en klimaatadaptief Sint Annaplein

13-12-2017

Op 11 december is het vernieuwde Sint Annaplein geopend in Tilburg. Vincent van Gogh woonde in zijn tienerjaren een jaar aan dit plein en met de nieuwe inrichting wordt die tijd geëerd. Het klimaatbestendige element, verzorgd door urban design bureau Rain(a)Way, maakt het plein extra bijzonder.

“Vincent van Gogh heeft zijn eerste tekenlessen in Tilburg gevolgd, toen hij aan het Sint Annaplein woonde. Je kunt zeggen dat zijn kunstcarrière hier begonnen is. Dat is iets waar Tilburg trots op mag zijn.” Dit vertelt initiatiefnemer Maarten Teijen, één van de ondernemers in de buurt en al jaren bezig met de plannen voor het plein.

Andere kleuren
Toen hij in contact kwam met Buro013 begon het plan echt vorm te krijgen. Maarten: “Het is een prachtig plein geworden omdat alle betrokken partijen een stap verder zetten dan gewoonlijk. Er is enorme positieve energie ingekomen.” Bij Vincent van Gogh denken we meteen aan zonnebloemen in okerkleuren, maar in Nederland schilderde Van Gogh in hele andere tinten. Met dit plein is het juist de bedoeling om de Nederlandse tijd uit te lichten. Buro013 deed onderzoek en verzorgde samen met Rain(a)Way de nieuwe ruimtelijke inrichting.

Klimaatbestendige bestrating
Op het plein is Vincent van Gogh overal. Maar wat het plein extra bijzonder maakt, is het klimaatbestendige element. De zes bomen op het plein waren er slecht aan toe: door de dichte bestrating kregen ze te weinig water en droogden ze uit. De nieuwe bestrating bestaat volledig uit Rain(a)Way-tegels. Een deel van deze tegels, de Flood-tegels, zijn waterdoorlatend zodat het regenwater de grond in kan lopen. Onder deze bestrating zijn waterreservoirs geplaatst. Zo worden de bomen ook bewaterd wanneer het een lange periode droog is. Watermanagement op microniveau!

Meer informatie? Klik hier

 

Bekijk ook

Cookie-instellingen