100.000 hectare bos langs snelwegen?

11-01-2018

Groen, en zeker waardevol groen dat optimale ecosysteemdiensten levert, draagt bij aan het halen van de klimaatdoelen. Rijkswaterstaat lanceerde een, naar eigen zeggen, ‘prematuur’ plan om bossen langs snelwegen te planten. Het zou gaan om honderdduizend hectare in 20 jaar.

Dat groen moet gaan groeien langs snelwegen of rondom tankstations. Het zou betekenen dat er ongeveer een kwart van de huidige 365.000 hectare bos bij zou komen.

Behalen klimaatdoelen
Het ministerie liet er onderzoek naar doen door CE uit Delft en laat in diverse media weten dat het onderzoek de status van officieel beleidsplan nog lang niet heeft gehaald. De operatie zou ongeveer vijf miljard euro kosten, vooral door de aankoop van landbouwgrond. Toch pakt het plan volgens de onderzoekers financieel gezien positief uit, omdat bossen bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelen en er minder aanvullende maatregelen nodig zijn. Ook dragen ze bij aan natuur en recreatie en doen ze de waardedaling van woningen in de buurt van snelwegen grotendeels teniet, doordat geluidsoverlast en visuele hinder afnemen. Ook zou het uitzicht van automobilisten verbeteren.

Meer informatie?
Bij Stadswerk werken we met een groot aantal partners en in verschillende projecten aan het in kaart brengen van de waarde van groen. Projecten als i-Tree. Wilt u meer lezen over 'wardevol groen'? Bekijkt u dan eens de artikelen in onze artikelenbibliotheek over dit thema.

Bekijk ook

Cookie-instellingen