Gelderland wil eerste afvalloze provincie worden

05-02-2018

Gelderland wil de eerste afvalloze provincie van Nederland worden. En wil daarbij zelf het goede voorbeeld geven. Zo heeft de provincie, samen met Gispen, al het oude kantoormeubilair uit het Huis der Provincie in Arnhem een nieuwe bestemming weten te geven.

Gedeputeerde Michiel Scheffer bracht daarom vrijdag 2 februari een werkbezoek aan meubelfabrikant Gispen in Culemborg. Het is één van de manieren waarop Gelderland maakt werk van de circulaire economie: een duurzame economie waarin afval de nieuwe grondstof is.

Van het Provinciehuis naar Dakar
In 2030 moet ‘circulair’ in Gelderland zorgen voor 700 miljoen extra omzet, 5000 nieuwe banen en 50% minder afval. De provincie stimuleert ondernemers afvalloos te werken, productiekringlopen te sluiten en geeft daarbij zelf het goede voorbeeld. Te beginnen met de verbouwing van het Provinciehuis waarbij zoveel mogelijk gerecycled materiaal is gebruikt en oude meubels dus een nieuwe bestemming hebben gekregen. Oude kasten zijn omgebouwd tot lockers, uit oude bureaubladen zijn kledinghangers gezaagd en kantoormeubilair is opnieuw gestoffeerd. Het merendeel van de oude hoekbureaus en kasten uit het Provinciehuis zijn door Gispen verscheept naar Dakar (Senegal) waar ontwikkelingsorganisaties van meubilair zijn voorzien.

Tapijttegels krijgen een tweede leven
Tijdens de verbouwing kreeg zo ruim 90% van het materiaal en meubilair een tweede leven, planten en tapijttegels niet uitgezonderd. Zo is het tapijt uit zowel de tijdelijke kamer van de Commissaris der Koning als de collegekamer hergebruikt. De provincie stimuleert ondernemers stimuleren circulair (samen) te werken en kringlopen te sluiten, waarbij CIRCLES, het netwerk van ondernemers en instellingen in Oost Nederlanders voor circulair werken, een voortrekkersrol heeft. Bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van circulaire business modellen voor ondernemers. Samen met de EU en Overijssel heeft Gelderland hiervoor een bijdrage 1 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Bekijk ook

Cookie-instellingen