Tuincentra helpen bezoekers bij klimaatadaptieve maatregelen

27-02-2018

Tuinbezitters kunnen meer doen om wateroverlast na hoosbuien of gevolgen van langdurige droogte en hitte te beperken. Tuincentra kunnen hun miljoenen bezoekers hierbij informeren, inspireren, adviseren en activeren. Het ‘Handboek voor de watervriendelijke tuin’ helpt ze hierbij.

Het handboek is een uitgave van Vereniging Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling, atelier GROENBLAUW en Tuinbranche Nederland en is mede mogelijk gemaakt door Stichting RIONED, STOWA en het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat.

 

Praktische tips

Het handboek betreft praktische tips over bruikbare producten en aanpassingen aan de tuin. Bijvoorbeeld: hoe te zorgen voor een gezonde bodem en meer schaduw, welke planten het beste te gebruiken zijn en hoe beter water kan worden opgevangen. Daarnaast adviseert het boek over presentaties in de tuincentra en over het aangaan van samenwerkingen tussen waterschappen, gemeenten en bedrijfsleven op lokaal niveau.

Hans Oosters, voorzitter van de Unie van Waterschappen, ontving het eerste exemplaar.

 

Kleine aanpassingen, groot resultaat

“Deze partijen onderkennen de problemen van extremer weer. Daar gaan ze zelf mee aan de slag en steeds vaker samen met elkaar”, zegt Brenda Horstra, adjunct-directeur van Tuinbranche Nederland. “Er is een breed besef dat we bewoners moeten betrekken bij het vinden en realiseren van goede oplossingen. Met kleine aanpassingen aan de tuin is al veel te bereiken. Om die reden ontstaan samenwerkingsverbanden om tuinbezitters aan te sporen in actie te komen en om hen daarvoor handvatten aan te reiken.”

 

Bekijk ook

Cookie-instellingen