Roadshow Klimaatadaptatie over 'Water in de stad'

27-02-2018

Op 12 april organiseren we een Roadshow Klimaatadaptatie, in Rotterdam. Thema is 'Water in de stad' en één van de sprekers is Bert de Doelder, adviseur Stadsontwikkeling bij de gemeente Rotterdam. We spraken hem over zijn bijdrage en de manier waarop Rotterdam werk maakt van klimaatbestendigheid.

We vallen direct met de deur in huis: waarom zouden ambtenaren van andere gemeenten deze Roadshow moeten bezoeken? Bert: “Iedereen heeft te maken met klimaatverandering. We zien vaker heftige buien, maar ook droge perioden. In Rotterdam hebben we een ideale manier gevonden om, zonder veel gebruik te maken van de bovengrond, een oplossing te vinden om dat teveel aan water te kunnen ‘lozen’. Zonder dat je het bestaande systeem (het riool) belast. En met een extra investering kun je zelfs het water hergebruiken.”

Wat kunnen andere gemeenten opsteken van het Rotterdamse voorbeeld dat jij gaat presenteren?  “Vooral waar we tegenaan zijn gelopen om een dergelijk systeem in te passen in de openbare ruimte. Want je hebt een filter nodig en een zogenaamde voordrukbuis, die  komen in de openbare ruimte en dat moet je afstemmen met een landschapsarchitect. En het moet wel mogelijk zijn om regenwater op te vangen (wel/geen gescheiden rioolstelsel). Soms is er ook een aparte buffer nodig om het water op te vangen want je kunt maar met een beperkt debiet infiltreren (afhankelijk van het aangesloten oppervlak), waar laat je die? Het is een mooie klimaatadaptieve oplossing!”

Wat kunnen deelnemers leren van de manier waarop Rotterdam werkt aan haar klimaatbestendigheid?
“Doe het niet alleen, maar zoek partners (waterschap, woningbouwcorporaties, bewoners), ga in gesprek en bespreek welke opgave ieder heeft en hoe je door samen te werken met elkaar meer kunt doen.”

Ook Harry de Luijtelaar (Rioned) en Daniel Goedbloed (Rainproof) leveren een inhoudelijke bijdrage aan deze Roadshow. Meer informatie over de bijeenkomst, en het aanmeldformulier, vindt u hier.

Bekijk ook

Cookie-instellingen