Dit nummer

Stadswerk Magazine 3 - 2019

Kansen pakken met de smart city

De techniek heeft ons heel veel te bieden waardoor we ons werk in de openbare ruimte nog beter kunnen doen. Maar om die voordelen daadwerkelijk te benutten, is het wel nodig om er goed over na te denken en vervolgens actie te ondernemen. 

Zo zien we in Rotterdam dat er wordt nagedacht over het steeds kleinere aandeel van auto's in de openbare ruimte, onder meer door de opkomst van zelfrijdende auto en de elektrische fiets. Dat biedt kansen om de vrijkomende ruimte prettig en doelmatig te herinrichten. 

Eveneens in Rotterdam wordt geëxperimenteerd met HoloLens, een toepassing van augemented reality waardoor we beelden kunnen toevoegen aan de werkelijkheid. Met de HoloLens kun je dan bijvoorbeeld kijken wat er aan kabels en leidingen onder de grond ligt.

En wat dacht u van een lantarenpaal die zijn eigen onderhoud regelt, inclusief aanbesteding en betaling? Dankzij blockchaintechnologie is dit nu mogelijk, er is mee geëxperimenteerd in Alphen aan den Rijn en Zoetermeer. Het scheelt veel tijdrovende inspecties en het aanbestedingsproces is volledig transparant. 

Ook i-Tree verdient hier een vermelding. Het softwareprogramma maakt het mogelijk om de veelzijdige baten van bomen voor te rekenen, waarmee ze ook de plek in de besluitvorming krijgen die ze toekomt. Vereniging Stadswerk is actief betrokken bij de implementatie van de op Nederland toegespitste versie van i-Tree. 

U ziet het, de techniek kan ons veel brengen. Maar nadenken over nuttige toepassingen die de openbare ruimte beter maken, dat is en blijft iets wat we zelf moeten doen!

Publicatiedatum Stadswerk magazine nr. 3, 2019: 2 april 2019

Experimenteren met HoloLens in Rotterdam. (foto: Leene Communicatie)