Dit nummer

Stadswerk Magazine 04 - 2024

Cover SW04-2024

Coverbeeld: Nachtelijke vleermuismonitoring. (foto: Berry van der Hoorn)

Themanummer 04, 2024, Waardevol groen

Groen is niet weg te denken uit onze openbare ruimte. Het werkt ontspannend in een omgeving vol prikkels, het zuivert de lucht, tempert hitte, helpt stortbuien op te vangen. Enfin, er zijn inmiddels bijna geen professionals in de openbare ruimte meer die groen uitsluitend zien als een verplicht nummer en een kostenpost.

Maar groen in de bebouwde omgeving heeft wel speciale aandacht nodig. Want wij mensen kunnen groen - en vooral bomen - om ons heen wel waarderen en er zelfs van houden, maar andersom is dat een stuk minder. Jelle Hiemstra, onderzoeker stedelijk groen en bomen, stelt het onomwonden in dit themanummer Waardevol groen van Stadswerk magazine: de stad is in veel gevallen een heel onvriendelijke leefomgeving voor bomen. De grond is te veel aangestampt, wortels raken beschadigd, het ontregelde watersysteem maakt bomen extra kwetsbaar, noem maar op.

Omdat groen zo onmisbaar is voor ons en tegelijkertijd zo kwetsbaar in ‘onze’ habitat, is het dus nodig om alle zeilen bij te zetten opdat het toch volop kan floreren. Want alleen dan kan groen de ‘ecostyeemdiensten’ ten volle leveren die we zo hard nodig hebben voor ons welzijn.

De zaak is kortom glashelder: tandje erbij voor groen in de gebouwde omgeving. Maar de hoe-vraag is minder duidelijk. En het is ook niet zo zwart-wit in de zin van ‘je doet het goed of je doet het slecht’. Ja, we zijn zoekende in dit vakgebied. Zoekende naar goede werkpraktijken en zoekende naar manieren om dat adequaat te meten. We beginnen gelukkig niet bij nul. Er zijn in dit land hoge professionele groenstandaarden en diverse organisaties hebben nuttige meetnetwerken opgezet. Maar het kan altijd beter. Dat laten we in dit themanummer Waardevol groen graag zien!

Publicatiedatum Stadswerk magazine nr. 04, 2024: 31 mei 2024

 

Foto Richard Witte
Inventarisatie van ruigtebloemen (foto: Richard Witte, bureau Endemica)

 

 

Cookie-instellingen