Dit nummer

Stadswerk Magazine 02 - 2023

Cover SW02-2023

(Coverbeeld: Joris Buijs Fotografie)

 

Themanummer 02, 2023, Natuurinclusieve openbare ruimte

Klimaat, woningbouw, energie. De inmiddels bekende maar daarom niet minder uitdagende opgaven leggen een grote druk op onze openbare ruimte, in denkkracht én in ruimtebeslag. De verstedelijking en verstening gaan onverminderd door… of toch niet? Je kunt groen ook volledig integreren bij het ontwerpen, (her)inrichten van nieuwe plekken en beheren van bestaande. Sterker: je kunt afspreken dat je een hogere natuurwaarde terugbrengt dan er voor de ingreep was.

Die manier van denken en doen is niet nieuw maar heeft met de term natuurinclusief bouwen wel nieuw elan gekregen. Wat kan het zoal inhouden en wanneer is het effectief? Dat zijn de vragen die we ons in dit themanummer stellen. Een lijn die duidelijk naar voren komt, is dat je verder moet kijken dan alleen het fysieke gebouw als je soorten wilt laten gedijen. Kort gezegd: zonder geschikte heg heeft een mus weinig aan een musvriendelijk gebouw. Ecologische kennis is bij deze benadering onontbeerlijk. En voor veel bouwers zal het nieuw zijn dat ze betrokken worden bij natuurprojecten.

Een groene leefomgeving met toekomst is waar wij als vereniging voor gaan. Natuurinclusief bouwen hoort daar vanzelfsprekend bij. Met dit themanummer geven we daar uiting aan.

Publicatiedatum Stadswerk magazine nr. 02, 2023:  17 maart 2023

Aeres groene gevel
Groene gevel van het gebouw van Aeres hogeschool in Almere. (foto: Maarten Kaales)

 

Cookie-instellingen
Cookie-instellingen sluiten

Cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.


Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.

Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.

Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.