Symposium 21 september: Evenementenveiligheid

ProfielfotoKarina van Lent 16-06-2015 1418 keer bekeken {0} reacties

Noteer alvast! 21 september in Utrecht Een foodmarket, Koningsdag, een concert of een festival, maar ook bouwprojecten; het zijn allemaal unieke en vaak eenmalige evenementen waarbij de gemeente rekening moet houden met veel aspecten, zoals:

Noteer alvast! 21 september in Utrecht

Een foodmarket, Koningsdag, een concert of een festival, maar ook bouwprojecten; het zijn allemaal unieke en vaak eenmalige evenementen waarbij de gemeente rekening moet houden met veel aspecten, zoals:

  • bereikbaarheid van het evenement, zowel per openbaar vervoer als met de auto of de fiets
  • veiligheid en bezoekersstromen; hoe gaat u om met ál die mensen die tegelijkertijd weer richting huis gaan? En wat moet u doen met een plotselinge onweersbui? Hoe communiceert u dat en hoe begeleidt u de mensen van A naar B?
  • communicatie: wat komt er op de gemeente af als een evenement niet vlekkeloos verloopt? Hoe kunt u zich voorbereiden op het onverwachtse
  • en bereikbaarheid en draagvlak bij omwonenden.

Op 21 september organiseert Congres- en Studiecentrum VNG, in samenwerking met Movares, een symposium over evenementenveiligheid: voor gemeenten én door gemeenten.

Tijdens het Symposium komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

Start van de Tour de France; gemeente Utrecht
De stad Utrecht staat van 2 t/m 5 juli wereldwijd in het middelpunt van de belangstelling. Vele duizenden liefhebbers bezoeken le Grand Départ van de Tour de France. Dit is het grootste jaarlijks terugkerende sportevenement ter wereld. Deskundige Ron Looy is namens gemeente Utrecht verantwoordelijk voor de organisatie van de tourstart, specifiek op het gebied van techniek, veiligheid en mobiliteit. Ron reikt u tijdens een inspirerende presentatie zijn praktische ervaringen aan.

Leerpunten uit Haaksbergen
Het eindrapport van de Onderzoeksraad van de Veiligheid over Haaksbergen is recent verschenen; daarin veel aanbevelingen en leerpunten voor gemeenten. Tijdens het symposium gaat de Veiligheidsraad hier nader op in.

Koningsdag Dordrecht op het water
Koningsdag in Dordrecht, de eerst editie volgens het nieuwe concept met een zeer uitdagende logistieke organisatie van het waterprogramma, de Botenparade. De gemeentelijke projectleider Tonia Ruybroek legt uit hoe zij met weinig nautische kennis een uitmuntende prestatie heeft neergezet.

Het BLVC plan als kapstok
Hoe kunt u voor een evenement praktisch toewerken naar afstemming met alle stakeholders op aspecten als Bereikbaarheid, Leefbaarheid, Veiligheid en Communicatie (BLVC)? U gaat na deze sessie, begeleid door adviseur Gijs Krieke, naar huis met een handige tool die u meteen in praktijk kunt brengen.

Praktijkvoorbeeld van Gemeente Apeldoorn (Koninginnedag 2009)
Communicatieadviseur Toon Schuiling van de gemeente Apeldoorn neemt u mee naar de eerste 24 uur na het incident. Wat waren de do’s en de don’ts. Daarnaast vertellen zij ook over de nazorg en de onderzoeken met betrekking tot het incident.

Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW)
De ISZW is als toezichthouder op de arbeidsomstandigheden en andere arbeidswetten betrokken bij onderzoek naar veiligheid bij grote stedelijke bouwprojecten (zowel Utiliteitsbouw als Grond-, Weg- en Waterbouw). Dergelijke langdurige bouwprojecten vragen tal van veiligheidsmaatregelen waarvoor gemeenten wettelijke verantwoordelijkheid dragen, als beheerder van de openbare orde, toezichthouder en opdrachtgever. Topexpert Leoniek van der Vliet presenteert tijdens deze sessie de ervaringen van ISZW en vertaalt deze naar praktische lessen voor de organisatie van stedelijke events.

Aanmelden
Als u zich nu alvast inschrijft voor het symposium is uw plek gegarandeerd!
Zodra het complete programma bekend is, ontvangt u hierover een bericht. U kunt dan als eerste een keuze maken uit het aanbod van álle sessies.


Meer informatie
Klik hier voor meer informatie.

Cookie-instellingen