16 okt. Citizen's science in Nijmegen

13-08-2015 749 keer bekeken 0 reacties

Nederland heeft een hoog opgeleide bevolking. Deze capaciteiten benutten mensen op hun werk maar thuis wordt het verstand natuurlijk niet uitgezet.

Burgers verdiepen zich bijvoorbeeld in hun leefomgeving, verzamelen feiten en kennis en bevragen vervolgens hun gemeente.  Vaak proberen  (ambtelijke) professionals zich vervolgens “te weren” tegen deze burgers.  Veel  energie gaat zo verloren in bezwaar en beroep procedures.

De gemeenten Nijmegen en Beuningen zijn in de communicatie rondom de milieuproblematiek in het gebied Nijmegen West – Weurt een andere weg ingeslagen. Hier ligt het grootste binnenstedelijk industrieterrein van Nederland met veel transport en verkeersbewegingen. De gemeenten monitoren hier samen met bewoners en bedrijfsleven de milieukwaliteit. Er wordt gebruik gemaakt van de expertise die in het gebied aanwezig is. Via de site www.westenweurt.nl zijn relevante gegevens voor iedereen beschikbaar.  Deze samenwerking leidt tot meer inzicht, begrip en minder juridische procedures.

Dit project werd ontwikkeld door de gemeenten Nijmegen en Beuningen, de Radbouduniversiteit, Vereniging Leefmilieu en communicatiebureau La Verbe/Tweede Golf. Het programma van deze middag wordt door deze organisaties verzorgd. De bijeenkomst vindt plaats in het Honig complex, een industriele broedplaats midden in het industriegebied.

U leert hoe ook u gebruik kunt maken van “Citizen's science”. Wat levert u dat op in uw eigen praktijk? U krijgt de beschikking over informatie verzameld in het veld, bewoners voelen zich beter gehoord en er ontstaat meer begrip tussen bedrijfsleven en bewoners. Zo investeert u aan de voorkant van het proces en bespaart vervolgens op bezwaar en beroepkosten.

Meer informatie over het programma volgt.

 

0  reacties

Cookie-instellingen