Gemeente Den Haag wint Steenbreektrofee

De gemeente Den Haag heeft de Steenbreektrofee gewonnen. Dit werd zojuist bekendgemaakt tijdens de Nationale Groendag die vandaag plaatsvindt in Capelle aan den IJssel.

Voorzitter Wout Veldstra van de stichting Operatie Steenbreek overhandigde deze wisseltrofee aan projectleider Geert van Poelgeest van Duurzaam Den Haag.

De motivatie van de jury om de prijs uit te reiken aan Den Haag is, omdat deze gemeente verreweg de meeste acties heeft uitgevoerd die tevens tot de verbeelding spraken. Veldstra: ‘Het grote pluspunt van Den Haag is dat zij aan monitoring hebben gedaan. Zo hebben zij in de afgelopen twee jaar 49.529 stenen gelicht. Het gewicht daarvan komt overeen met 137 olifanten hebben ze uitgerekend. Een andere reden waarom de Hofstad deze prijs mee naar huis mag nemen, is dat zij met hun acties hebben bijgedragen om het gedachtegoed van Operatie Steenbreek  onder de aandacht te krijgen van de grote publiek, dus ook van de mensen die weinig of geen  belangstelling hebben voor het groen.

Voorbeeld
Een voorbeeld van een geslaagde actie was dat er in vier Haagse wijken een wagen met aanhanger vol met planten reed die op een bepaalde plek ging staan waar mensen tuintegels konden omruilen voor stenen.

In totaal waren er zeven gemeenten genomineerd voor deze prijs:

  1. Eindhoven
  2. Den Haag
  3. Haarlem
  4. Leiden
  5. Leeuwarden
  6. Maastricht
  7. Zaanstad

Doel van de prijs
De Steenbreektrofee is dit jaar voor de eerste keer uitgereikt. Gemeenten die aangesloten zijn bij Operatie Steenbreek kunnen meedingen naar deze prijs. Het doel ervan is om de vele acties die worden uitgevoerd in deze gemeenten voor het voetlicht te brengen en om daar de aandacht te vragen. Tevens is dit een stimulans voor gemeenten die nog niet zijn aangesloten, dit alsnog te doen.

Jury
De jury van deze prijs bestond uit: Wout Veldstra (voorzitter van de jury), Jan Habets van Entente Florale Nederland en Edo Gies van Alterra.

Over Operatie Steenbreek
Het doel van de actie Operatie Steenbreek is om de burgers te enthousiasmeren om hun tuin te vergroenen. De negatieve gevolgen van verstening worden daarbij onder de aandacht gebracht. Denk hierbij aan de afbreuk van de biodiversiteit en aan klimaatverandering. Minder groen in de tuin betekent minder vogels, insecten en andere dieren.  Voor aanvullende informatie zie www.operatiesteenbreek.nl

Totaal aangesloten gemeenten en waterschap

  1. Alphen aan den Rijn
  2. Amersfoort
  3. Den Haag
  4. Diemen
  5. Eindhoven
  6. Groningen
  7. Haarlem
  8. Leeuwarden
  9. Leiden
  10. Leiderdorp
  11. Leidschendam-Voorburg
  12. Maastricht
  13. Nijmegen
  14. Rijswijk
  15. Tilburg
  16. Zaanstad
  17. Waterschap Vallei en Veluwe
Cookie-instellingen