Je kunt overal beginnen! Op alle onderdelen van de openbare ruimte is winst te behalen en kan je circulair werken. Dit geldt voor de verschillende fases van werk aan de openbare ruimte, zoals ontwerp, aanleg en beheer. Ook binnen de verschillende sectoren zijn veel mogelijkheden en ook al voorbeelden.
Voorbeelden:
Straatmeubilair: GreenPee - Het circulaire urinoir
Een combinatie van een urinoir en een plantenbak. Door het strakke design en het toevoegen van meer groen aan de openbare ruimte draagt de GreenPee bij aan een positieve omgevingsboodschap.
www.greenpee.nl
Wegen: Plastic Road
KWS, een onderneming van VolkerWessels, Wavin en Total werken samen aan de ontwikkeling van plastic wegen, ofwel de PlasticRoad. De PlasticRoad elementen worden zo ontworpen dat deze volledig circulair toepasbaar zijn, waarbij het doel is om zoveel mogelijk gerecycled kunststof toe te passen.
https://www.plasticroad.eu/
Groenbeheer: Papier en andere toepassingen van waterplanten (GCA-Almere)
In het water van Almere zijn veel waterplanten. Die groeien zo goed dat watersporters en recreatieondernemers er behoorlijk last van hebben. Het maaien van de planten kan echter niet zomaar gebeuren. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de planten voor minder overlast zorgen? En kunnen we het maaien betaalbaar maken? Of nog mooier: hoe kunnen we geld aan de planten verdienen? Hier zijn verschillende toepassingen voor bedacht door Grondstoffen Collectief Almere.
https://gca-almere.nl/projecten/
Kunstwerken: Tweedehands brug (DDFK)
DDFK (samenwerking van gemeenten in Friesland) gaat gebruik maken van tweedehands bruggen. “Een tweedehandse brug is intussen in ons bezit en zijn we begonnen met een haalbaarheidsonderzoek. Dit onderzoek vindt plaats binnen de “gouden driehoek”. Gezamenlijk met het onderwijs en bedrijfslevens geven we invulling aan het onderzoek. Het resultaat hiervan moet zijn hoe kunnen we de brug hergebruiken. Hierbij zal het antwoord niet zijn waarom het niet kan maar juist hoe maken we het mogelijk dat het wel kan.”
https://www.circulairfriesland.frl/blog/aldwldmersyl-krijgt-nog-te-slopen-brug-van-ritsumasyl/1
Reiniging: Circulaire straatbezems (Rotterdam)
Rotterdam gaat zó met producten en grondstoffen om dat we voor zo min mogelijk afval en schadelijke uitstoot zorgen. Met elkaar moeten we betere producten gaan gebruiken, met een langere levensduur, producten hergebruiken waar dat kan en nieuwe producten maken van ‘afval’. De gemeente onderzoekt daarom wat de meest circulaire oplossing is voor de straatbezems.
https://rotterdamcirculair.nl/nieuws/rotterdam-wil-dat-straatbezems-langer-meegaan/
Ontwerp: Circulaire woonwijk Wilgenwold (Almere)
In de gemeente Almere komt een wijk met 30 zeer duurzame woningen: Wilgenwold. De woningen zijn volledig circulair om de CO2-uitstoot zo veel mogelijk te reduceren.
https://www.duurzaamgebouwd.nl/project/20170907-natuurlijke-duurzame-woonwijk-van-circulair-materiaal
Aanleg: Renovatie De Parken Apeldoorn
Bij de renovatie van de openbare ruimte in De Parken gaan we een stap verder dan “alleen nieuwe wegen aanleggen”. De gemeente Apeldoorn werkt samen met inwoners, het bedrijfsleven en onderwijs aan een duurzame toekomst van de wijk. Aan de basis ligt het gedachtegoed van een circulaire economie.
https://www.apeldoorn.nl/werkzaamheden-de-parken
Van bladafval naar voedingsstof en onkruidremmer: ‘bokashi’
De gemeente Leeuwarden is begonnen met een proef met bokashi. In het najaar is het bladafval verzameld en dit is verwerkt tot Bokashi. In het voorjaar is dit uitgestrooid tussen planten. Het dient als voedingsstof en gaat onkruid tegen. Op Linkedin is een mooi filmpje te zien met de uitleg.
Circulair bezemen
In 2030 is circulair de maatstaf. Dat is een van de ambities van de gemeente Rotterdam. Zo ontstond de circulaire bezem na onderzoek naar het effect op het klimaat van verschillende soorten bezems en het gebruik ervan. Nu worden jaarlijks ruim 18.000 bezems van de afvalhoop gered, gaan ze vier keer langer mee door het gebruik van water en worden ze opnieuw ingezet in bijvoorbeeld heggen. Kostenbesparing en winst voor het milieu gaan hier hand in hand. Klik hier voor het volledig bericht.
Afval/grondstoffen: meld uw project aan info@stadswerk.nl
Beheer: meld uw project aan bij info@stadswerk.nl