Natuurwetgeving

Per januari 2024 is de Wet natuurbescherming ondergebracht in de Omgevingswet. Dit is beleidsneutraal gebeurd. Het instrument gedragscode is dan ook gehandhaafd als een vrijstelling (om zonder vergunning te mogen werken) voor 5 jaar voor de in gedragscode genoemde werkzaamheden.

Stadswerk geeft al meer dan 15 jaar gedragscodes uit die kunnen worden gebruikt door gemeenten en organisaties die voor of met gemeenten samenwerken. Dit levert voor het hele land een enorme kostenbesparing op doordat maar één keer het goedkeuringsproces hoeft te worden doorlopen. Ook ontstaat er hierbij een eenduidige werkwijze die de hele sector ten goede komt.

Per 9 juni 2025 is de ‘Gedragscode soortenbescherming gemeenten’ voor 5 jaar aangewezen door het Ministerie van LVVN (Landbouw, voedselzekerheid, visserij en natuur). Deze gedragscode is geldig tot 31 maart 2030.

Gemeenten en partijen die in opdracht of onder regie van gemeenten werken kunnen deze gedragscode gebruiken. Zij doen dit door hierover een besluit te nemen (vast laten stellen als eigen beleid) en maken een ecologisch werkprotocol voor hun project of werk (dit is verplicht). Daarbij kunnen ook soorten of een specifieke aanpak worden toegevoegd (opplussen, minder dan in de gedragscode staat kan niet) voor lokaal maatwerk.

Indien overeenkomstig deze gedragscode wordt gewerkt, is altijd sprake van zorgvuldig handelen en maak je dit aantoonbaar.

 

Cookie-instellingen