Gedragscode soortbescherming

De Gedragscode soortbescherming gemeenten 2025
In de ‘Gedragscode soortbescherming gemeenten 2025’ zijn de gedragscodes voor Ruimtelijke Ontwikkeling en Bestendig Beheer opnieuw geïntegreerd. Deze versie is de eerste onder de Omgevingswet en geldt voor vijf jaar. De gedragscode biedt houvast voor zorgvuldig en natuurinclusief werken en geeft – onder voorwaarden – vrijstelling voor het aantasten van verblijfplaatsen en leefgebieden van beschermde soorten.

De gedragscode is bedoeld voor alle Nederlandse gemeenten en partijen die in hun opdracht werken. Vaststelling in beleid en het opstellen van een ecologisch werkprotocol zijn verplicht. De inhoud is aangescherpt op basis van actuele wetgeving, nieuwe kennisdocumenten en praktijkervaringen. Ook dit keer is de gedragscode tot stand gekomen met brede betrokkenheid vanuit gemeenten, het groene werkveld, RVO en VNG.

De Stadswerk-gedragscode geldt voor het hele gemeentelijk areaal, inclusief gebouwen. Soortenmanagementplannen kunnen aanvullend worden ingezet. De gedragscode biedt juridische borging en maakt de werkwijze aantoonbaar, ook bij handhaving.

Webinars gedragscode soortenbescherming gemeenten 2025
Inclusief ecologisch werkprotocol en handboek.
Meer weten over de wijzigingen in de gedragscode, de juiste toepassing ervan en het opstellen van een ecologisch werkprotocol? Neem deel aan een van de webinars en wordt bijgepraat door experts. Deelname aan een van de webinars biedt inzicht én geeft toegang tot een uitgebreid handboek en een uitgewerkt voorbeeld ecologisch werkprotocol. Het handboek is onderdeel van het webinar en zal dan beschibaar worden gesteld.

Meer informatie over de kosten en mogelijkheid tot aanmelden voor de webinars kan via: www.stadswerk.nl/webinars-gedragscode


Waarom een nieuwe gedragscode 2025?
De gedragscode uit 2020 was twee jaar geldig. Versie 2023 gold slechts één jaar vanwege de aankomende Omgevingswet. Per januari 2024 is de Omgevingswet van kracht geworden. Daarmee zijn ook de wettelijke kaders voor soortbescherming gewijzigd. De gedragscode 2025 sluit dan ook aan op de Omgevingswet.

Wat is er anders aan deze gedragscode?
De gedragscode 2025 verschilt op meerdere punten van eerdere versies. Door de invoering van de Omgevingswet zijn diverse begrippen aangepast (zoals 'ontheffing' naar 'vergunning') en gelden er nieuwe regels, zoals de informatieplicht voor ruimtelijke projecten. De reikwijdte van de gedragscode is nu beperkt tot kleinschalige ruimtelijke ontwikkelingen en een selectie van beschermde soorten, met enkele soorten toegevoegd of vervallen. Soortinformatie mag niet ouder zijn dan drie jaar en moet breder dan alleen de projectlocatie worden geïnterpreteerd. Verder geldt nu een verplichte melding bij het bevoegd gezag voorafgaand aan werkzaamheden, met aangepaste termijnen voor spoedsituaties. Ook zijn de werkwijzen voor na-isolatie en renovatie uitgebreid voor gebouwbewonende soorten en is actuele kennis verwerkt, wat onder meer leidt tot aangepaste maatregelen bij maaien en schonen.

Een uitgebreider wijzigingendocument kunt u hier binnenkort downloaden. Voor meer details over de wijzigingen kunt u contact opnemen via info@stadswerk.nl

Aan de slag met de nieuwe gedragscode
Gemeenten of partijen die in opdracht of onder regie van gemeenten werken dienen ervoor te zorgen dat er een besluit is genomen waaruit blijkt dat de gedragscode van toepassing is op de voorgenomen werkzaamheden. Partijen die al werken met de gedragscode – in bijvoorbeeld bestekken – moeten worden geïnformeerd over deze nieuwe versie. Daarnaast zal altijd een ecologisch werkprotocol opgesteld of geactualiseerd moeten worden.

Hercertificering
De gedragscode is een zo praktisch mogelijke uitwerking van het wettelijk kader en beleidskader van onze rijksoverheid ten aanzien van het uitvoeren van werkzaamheden op plaatsen met beschermde soorten.

De praktische insteek vereist deskundige betrokkenen voor een locatie specifieke invulling. Dit in de vorm van ecologisch deskundigen en ter zake kundige personen. Ter bevordering van deskundigheid heeft Stadswerk vanaf 2007 de certificering ‘Zorgvuldig handelen’ opgezet. Mensen kunnen zich via trainingen scholen en ontwikkelen. Voor het bijhouden van de kennis en kunde is er aanvullend op de certificering ook sprake van een hercertificering in de vorm van terugkomdagen.

De nieuwe gedragscode vereist niet dat al geschoolde mensen opnieuw een training moeten gaan volgen: De geldigheidsduur die op het certificaat staat vermeld, blijft ongewijzigd.

Cookie-instellingen